הוקרה מיוחדת לאיש המוסד, נתן סלומון ז"ל. הביוגרפיה שכתבתי עבורו יצאה לאור בשנת 2019.
אני מזמין אתכם להעיף מבט, על חזית הגיליון 'מבט-מל"ם', שיצא לאור בחודש דצמבר 2019. גיליון מיוחד זה, מטעם המרכז למורשת המודיעין, שיצא לרגל 70 שנה ל'מוסד'. (תמונה מצורפת לפוסט).
בחזית, מתחת לתמונותיהם של שלושה ראשי מוסד ואחד מבכירי המוסד בעבר, מופיעה תמונתו של נתן סלומון ז"ל, מקום של כבוד, לאיש שתרם רבות ומחמת צניעותו, מסירותו ומחויבותו לשמירת סודות המדינה, לא היה ידוע בציבור, לפחות עד לא מזמן.
"בחודש מאי 1960 הייתי בדרכי למשימתי הראשונה כמדריך לוחמים. פסעתי לכיוונה של דירה בתל אביב, בקרבת סניף הדואר המרכזי. ידעתי שבדירה המתין לי חניכי הראשון בתפקידי."
כך מתחיל הפרק בספר הביוגרפיה של נתן סלומון, הפרק המתאר את פגישתו הראשונה עם אלי כהן - ביוגרפיה שהייתה לי הזכות לכתוב עבורו.
נתן ז״ל היה אחד מעמודי התווך של בית הספר ללוחמים של המוסד בשנות ה-60 ומי שהיה אמון על הכנתו והכשרתו של לוחם המוסד אלי כהן ז"ל, שהוצא להורג בסוריה בשנת 1965.
יודעי דבר, המצויים בסוד העניינים, כורכים את שמו של נתן סלומון, בנשימה אחת, עם שמו של אלי כהן.
בחודש ספטמבר 2019 הלך נתן סלומון לעולמו.
כשנתיים לפני כן, פנה אלי בנו של נתן ז"ל, אמיר סלומון, בהצעה שאכתוב את סיפורו הביוגרפי של אביו, את קורות חייו, המקיפים פעילות ענפה במערכות ביטחוניות שונות: בצה"ל, במוסד, בתעשייה האווירית ובמשרד הביטחון.
ואכן, בתמיכתו של אמיר, לאחר חודשים רבים של מחקר, יצאה הביוגרפיה שכתבתי - תחת השם: "מהיסוד למעלה".
אחת הסיבות לעניין שמעורר סיפורו, קשורה בכך שהוא מציג זווית נוספת ושונה על אלי כהן, ממבט אישי, תיאור של חוויה ייחודית ואינטימית, מהתקופה בה הדריך את כהן, בחן אותו והכשיר אותו לאחד התפקידים הקשים ביותר בעולם הריגול – שליחתו של אדם לפעילות, בזהות בדויה, בארץ עוינת ולאורך תקופה ארוכה.
רבות נכתב על אלי כהן ז"ל, אבל איש לא היה נוכח, באותן שעות אינטימיות, ברגעי ההדרכה, בהם היו מצויים, המדריך וחניכו, בעידן בו לא היו טלפונים ניידים או אמצעים שיכלו לחשוף את האינטראקציה שבין השניים.
אחת הסיבות לכך, שדווקא נתן סלומון – אחד האנשים שהיו קרובים ביותר לאלי כהן – לא סיפק פרטים או סיפורים הקשורים בו, נובעת מנאמנותו הטוטאלית של סלומון, לקודים של מערכות שירותי הבטחון – סודיות ומידור. אפילו הקולגות שלו במערכות הביטחון במסגרתן שירת מאוחר יותר, לא ידעו דבר או חצי דבר על הקשר שלו לכהן.
שערו בנפשכם עד כמה קשה לנצור בסוד פרשה שכזו, בעידן בו עולה שמו של אלי כהן ז"ל לכותרות, בכתבות טלוויזיה ובסרטים. ונתן - הוא שמר על שתיקתו במשך שנים.
לאחר שיצא הספר לאור, במהדורה מצומצמת בינתיים, התבקשתי גם לכתוב מאמר לכתב העת ״מבט-מל"ם״.
במסגרת גיליון מיוחד המוקדש ל'מוסד', החליטה מערכת כתב העת, להנציח את נתן סלומון ז"ל ופועלו.
בנוסף גם ראתה לנכון לכלול בגיליון את המאמר השלם ששלחתי, כולל פרקים מרתקים בעברו, עוד מימי נערותו, כבן לחלוצי המושבה 'יסוד המעלה', בהם היה אחראי על הטמנת הנשק והסליקים, תחת שלטון המנדט הבריטי, כבר בהיותו נער צעיר.
אולם הכתבה עוסקת גם במאפיין המרכזי במסלול הקריירה הביטחונית שלו - "ההשאלות".
גופים ביטחוניים, בעיקר בעשורים הראשונים של מדינת ישראל, נדרשו לאנשים בעלי יכולות נדירות, כאלו שבנו את יסודות הארגון והתוו את הדרך.
נתן סלומון, שהיה אחד מיחידי הסגולה הללו, הספיק בין השנים, 1949 ל -1986, להיות מושאל, ממערכת ביטחונית אחת, למערכת ביטחונית אחרת.
ככותב ספרו הביוגרפי, חשתי תחושת סיפוק גדולה, כאשר התברר לי, שלאחר יציאתו לאור של הספר ובמקביל לפרסומו, החליטו, גופים נוספים, מלבד ״המרכז למורשת המודיעין״, להנציח את שמו של נתן ז״ל, ולפרסם מאמרים בשני כתבי העת המובילים:
״ביטאון גמלאי התעשייה האווירית״ - בכתבה מאת דוד שביט, שתארו כ״מורי ורבי״
ובביטאון ״צוות שלנו״ - בכתבה מאת אברהם כהן, אחיו של אלי כהן וידידו הטוב של נתן סלומון ז״ל.
כמה מנקודות בחייו של נתן סלומון בהן הושאל מתפקיד לתפקיד:
מתפקיד פיקודי בצה"ל, הושאל לבית הספר לקצינים – בה"ד 1.
למרות שלא הייתה לו לכאורה, ההכשרה ה"נכונה" לתפקיד, הוא קצר בו הצלחה גדולה מאד בהדרכת מחזורי חניכים במשך שש שנים.
יכולותיו וכישרונותיו הגיעו לאזניו של מפקד בית ספר להכשרת לוחמים, של יחידה 188 באמ"ן, יחידה שהפכה בשנותה-60 ליחידת 'קיסריה' ב'מוסד', כך הושאל בפעם השנייה.
בשנת 1965, אחרי שכבר הספיק להוציא תחת ידיו חניכים, שהפכו ללוחמים דגולים במוסד, קיבל באותה שנה את הבשורה המרה, על לכידתו והוצאתו להורג של חניכו הראשון - אלי כהן.
המוסד לא היה הגוף האחרון שרצה לגייס את נתן – הוא "הושאל" ל׳תעשייה האווירית׳ והפך עד מהרה, לסגן הקב"ט הארצי. לאחר מכן נדרש למשרד הביטחון, למשימה מיוחדת בשגרירות ישראל בטהרן דאז, תחת השגריר אורי לוברני.
לכל אורך הקריירה שלו היה "מחוזר", על ידי גופים שונים. כולם הכירו ביכולותיו, ביצירתיות שלו ובמקצוענות הבלתי מתפרשת שלו.
מתוך ספרו:
"... בשנה זו שודרה התמונה המזעזעת של הוצאתו להורג של אלי כהן בתליה בדמשק אשר בסוריה. לילות רבים לא ישנתי מאז אותו מראה מטלטל. אין יום בו אלי כהן לא נמצא במחשבותיי. זכיתי להיות אחד המעטים שהכירו אותו באופן אינטימי ולהתברך בידידותו...
(מתוך ספרו הביוגרפי של נתן סלומון - "מהיסוד למעלה")
בחודש ספטמבר האחרון, 54 שנים לאחר הוצאתו להורג של אלי כהן, נפטר גם מדריכו, נתן סלומון, כמעט בן 93 היה במותו.
היה לי הכבוד לכתוב את סיפורו, להכיר אותו ואת משפחתו, ולהמשיך במפעל הנצחתו, שכן ראוי האיש להוקרה, על תרומה ביטחונית רבת שנים למדינה ולמוסדותיה.
Comments